24 July 2012

Puasa dan taqwa

Kenapa dalam Al quran satu section sahaja menceritakan mengenai puasa (dalam surah Al Baqarah) tapi mengenai taqwa Allah cerita beratus kali?

Sebab puasa itu mudah. Taqwa itu susah. Berapa banyak kita tengok orang tak solat tapi dia puasa. Berapa banyak kita tengok orang buat maksiat tapi dia puasa. Haaa kan senang je puasa tu.


Tapi taqwa?....

ps : esok ada test sempat lagi menulis.

2 comments:

Hajar Salim said...

Indeed, taqwa memang tak sesenang puasa. Even kita diri sendiri pun ada masanya kurang bertaqwa, walaupun sedang berpuasa.

Amalin Kenzou said...

yup . betul tu!

 

Blog Template by YummyLolly.com